Kuriosa.

 

 

 

ANTIKHANDLARNA.COM

Guiden för dig som söker antikviteter, konst och kuriosa

Antikt Antikhandlare Auktioner Antikvariat Loppmarknader Mat och boende Logga in

 

 

Teleborgs slott byggdes av greve Fredrik Bonde af Björnö, som gåva till sin andra hustru Anna Koskull.

Slottstroll. Grevinnan Ulla Bonde upplevde under sin tid på Teleborgs slott märkliga ting. Hon trodde dock aldrig på spöken, däremot på troll.

 

 

Trollen vakar över Teleborgs slott i Växjö

Grevinnan Bonde upplevde märkliga ting när familjen ägde slottet

 

Teleborgs slott - både lejon och troll vakar över slottet.Dörrar öppnas av sig själv. Steg hörs på parketten i slottets salar. Ljud från tomma intet låter tala om att något finns där. Slottets troll vakar.

 

Grevinnan Ulla Bonde var den som sist bodde på Teleborgs slott medan det ännu var i privat ägo. År 1964 sålde familjen Bonde godset till Växjö kommun. Grevinnan hann dock bo på slottet periodvis under många år, ofta själv men aldrig ensam. Hennes vakthund fanns alltid där, vakande över huset. Vakade gjorde också trollen Tulle och Tjita.

 

Inga spöken på slottet

Efter att slottet såldes bodde Ulla Bonde i en modern våning i Stockholm, där hon levde fram till sin bortgång drygt 90 år gammal. I ett av våra samtal om tiden på Teleborg frågade jag henne om hon trodde på spöken. Ulla Bonde svarade utan eftertanke:
 – Nej, spöken tror jag inte på, trots att jag har personer i familjen som går igen på olika slott ätten Bonde ägt, däribland Trolleholm och Säfstaholm. Min pappa var till exempel van vid spöken från uppväxttiden på Trolleholm. Men jag har aldrig direkt trott på spöken. Däremot tror jag på troll.

 

Märkliga upplevelser i salarna

Under åren på Teleborg kom grevinnan Bonde att uppleva märkliga ting. På kvällarna när hon satt och läste i skenet av en lampa i någon av salarna hördes ljud genom slottet, trots att ingen var där. Vakthunden hörde också ljuden. Ljud av steg, och dörrar som öppnades.
 – Vi brukade då gå en runda genom rummen för att se så det inte var någon annan än trollen. Men trots ljuden fanns aldrig någon där.


Ulla Bonde berättade att få människor känner av trollen. Men bara för att alla inte förnimmer deras närhet innebär inte det att Tulle och Tjita inte existerar:
 – Det är mycket vi inte vet någonting om, men som finns ändå.

Vilka är trollen? Grevinnan berättar att trollen bodde i berget som slottet ligger på redan när huset byggdes mellan åren 1897 och 1900.
 – De var missnöjda med att bli störda av slottsbygget. Författaren och överståthållaren Torsten Nortin berättade för mig en gång att de lät sig göra märkbara redan då. Nortin studerade vid denna tidpunkt i Växjö och fick höra många historier om Tulle och Tjita och slottsbygget från de gamla i bygden.

 

Trivsamt med två troll i slottet

Trots trollens närvaro på slottet såg Ulla Bonde aldrig dem. Hon kände bara deras närhet, men upplevde det aldrig som något problem att bo med två troll.
 – Jag hade inga ledsamheter av dem. Tvärtom. De tog vara på mig, gav mig trygghet. Med trollen som sällskap kändes det stora stenhuset bebott och trivsamt.
 Grevinnan försäkrade:
 – Ingen anledning att vara rädd att för Tulle och Tjita. De vakar bara över slottet.

 

 

 I KORTHET OM TELEBORGS SLOTT

Interiör från en av salongerna på Teleborgs slott.Telebogs slott drivs i dag som hotell och konferensslott. Vid olika tillfällen visas slottet även för allmänheten. Under en guidad visning kan besökare få veta mer om slottets historia och tidigare ägarfamilj.

 

Teleborgs slott är ett av landets yngsta och stod färdigt år 1900. Byggherre var greve Fredrik Bonde. Han lät uppföra slottet som gåva åt sin andra hustru, Anna Koskull.

 

Prismor köpes

Prismor köpes till
antika ljuskronor

Har du prismor till salu
i någon av följande modeller, kontakta Antikhandlarna.

Prismor olika modeller »

 

Antikmässor

Konst och antikviteter
på samlarmarknader
och antikmässor

Intresset för samlar-marknader och antik-mässor är stort. Specialmässor och samlarmarknader

lockar ofta gott om besökare, även långväga samlare och antikhandlare.

    Är du på jakt efter antika eller gamla möbler, ljuskronor, speglar, tavlor eller fantastiskt porslin? Är du intresserad av böcker, glas, konst och all världens kuriosa? I så fall kan det vara bra att boka in något av följande evenemang i kalendern:
Antikmässor »

 

Smart teknik

Märk föremål
med DNA-teknik

Ny teknik gör det enklare att bevisa vem som äger föremål som har råkat komma i orätta händer. Den unika märkningen med DNA registreras även i ett internationellt register.

DNA-märkning » 

 

 Antikt i Stockholm

Antikt, mästerligt och originellt i Stockholm

I Stockholm är det tätt mellan antikbutikerna på Östermalm och i Vasastan. Föremålen håller ofta hög kvalitet. Många av handlarna är medlemmar i Sveriges konst- och antikhandlareförening. Här hittar du företag som är medlemmar.

Förening för konst- och antikhandlare » 

 

Firar 15 år 

Antikhandlarna

Antikhandlarna firar 15 år som varumärke. Nu ser vi fram emot de kommande 15 åren - och många fler år tillsammans med hängivna antikhandlare, samlare och prylfantaster.